HomeAvloppsteknikKemfällning under diskbänken, är det ett alternativ till reningsverk?

Kemfällning under diskbänken, är det ett alternativ till reningsverk?

-

Detta är ju en ganska återkommande fråga, ofta ser fastighetsägarna bara prisskillnaden och tycker att ett reningsverk är för dyrt. Dessutom kan fastighetsägaren vara lite arg på reningsverkstillverkaren då de oftast vill binda upp med ett serviceavtal.

Vad som är viktigt att veta är att det går inte att jämföra en dunk med kemfällning under diskbänken med ett reningsverk, det vore som att jämföra äpplen med päron…

För att försöka förklara vikten av att ha ett serviceavtal på ett reningsverk. De flesta reningsverkstillverkare vill inte binda upp kunden med serviceavtal om det bara gäller BDT vatten, även om det kan vara en gemensamhetsanläggning med flera fastigheter uppkopplade trots att det finns mammutpumpar och elektronik.

Men så fort det är BDT+WC och kemfällning kommer in i bilden vill reningsverkstillverkarna gärna att man tar serviceavtalet för att kunna ge funktionsgarantin.
Detta har ju en speciell anledning!

Så fort man börjar använda kemi är det bland annat känsligt med dosering, pH värde på ingående dricksvatten. En feldosering av kemin kan orsaka slam i slamavskiljarens mellanskikt och då kan det bli slamflykt ut i bädden vilket kan orsaka att den sätter igen och måste grävas om.

När det gäller hanteringen av kemin till ett reningsverk så är behållaren så stor att servicepersonalen kan fylla på med kemi en gång per år, en dunk under diskbänken skall fastighetsägaren själv byta med risk att det spills kemi inne i huset, vilket inte är bra för hälsan om man är oförsiktig.

Min rekommendation till fastighetsägare som behöver extra fosforreducering är att titta på en lösning med reningsverk, det är det enda som är långsiktigt och hållbart.

De enda fallen jag har rekommenderat kemi under diskbänken har varit i några få fall där den befintliga anläggningen har varit i gott skick och slamavskiljaren stor nog för att klara kemfällning. Det vill säga att fastighetsägaren har fått ett godkänt avlopp med en minimal kostnad för kemfällningsutrustningen.

Så fort det blir eventuella installationskostnader med ny slamavskiljare eller ny bädd rekommenderar jag inte längre kemfällning under diskbänken, utan i dessa fall rekommenderar jag varmt ett reningsverk!

Detta har ju en speciell anledning!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

BACKSPOLNING TILL AVLOPPET

Backspolar du ditt vattenfilter eller poolfilter till ditt avlopp? Under åren som jag jobbat i avloppsbranschen har man ibland blivit inblandad i avlopp som inte fungerat...

MMVA börjar med molnbaserad support för entreprenörer

Vi på Mälardalens Mark och VA har många års erfarenhet av samarbete med entreprenörer. Vi har märkt att mellan olika entreprenörer är erfarenheterna olika, vissa...

En lokal vatten och avloppsmässa i Enköping 5-6 maj 2023

Vi på Mälardalens Mark och VA tyckte att vinterns lugn i våran bransch har hållit på tillräckligt länge och det var dags att någonting hände...

BDT avlopp för 90 kolonistugor

Vi på Mälardalens Mark och VA avslutar året med att lämna in ett avloppsansökan för 90 kolonistugor. Då det är ett kolonistugsområde och användningen är...

Most Popular