HomeAvloppsteknikBACKSPOLNING TILL AVLOPPET

BACKSPOLNING TILL AVLOPPET

-

Backspolar du ditt vattenfilter eller poolfilter till ditt avlopp?

Under åren som jag jobbat i avloppsbranschen har man ibland blivit inblandad i avlopp som inte fungerat bra och efter en felsökning så har det uppdagats att ett vattenfilter har sin backspolning till avloppet i stället för att backspolningen är kopplad till dagvattnet (dränering eller stenkista).

Fastighetsägaren hänvisar väldigt ofta till installationsanvisningen av vattenfiltret där det står att backspolningen kan kopplas till avloppet. Tyvärr är det här en “försäljningsteknisk” lösning från vattenfiltertillverkaren, ingen vill sälja en produkt som kan vara krånglig att installera.

Men… INGEN tillverkare av avloppssystem accepterar backspolning till sin/a produkter.

Problemen med backspolningen har flera parametrar, det första är den höga momentana belastningen, en avloppsanläggning är gjord för att ta lite vatten i taget utspritt över ett dygn med några få pikar om till exempel flera personer duschar efter varandra. När et vattenfilter backspolar kommer en stor mängd vatten snabbt, man kan riskera att röra upp slam och i värsta fall få en slamflykt som kan orsaka ett stopp i avloppssystemet.

En slamavskiljare med efterföljande bädd är inte lika känslig som ett reningsverk, men det betyder inte att det är OK med en backspolning till avloppet.

När ett vattenfilter backspolar kommer det även allt det som vattenfiltret filtrerat bort med, backspolningen är ju för att göra rent filtret och dessa restprodukter är inte kompatibla med den bakterieflora man vill ha i ett avloppssystem.

Vattenfiltertillverkaren kommer givetvis inte ta ansvar för att ditt avlopp inte fungerar, tillverkaren för ditt avloppssystem kommer att hänvisa till att deras garanti inte gäller om du har backspolat till deras produkt. I slutänden är det du som fastighetsägare som får ta ansvaret för att du fått problem med ditt avlopp…

Har du frågor om ditt avlopp eller vattenrening, tveka inte att kontakta oss på MMVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

MMVA börjar med molnbaserad support för entreprenörer

Vi på Mälardalens Mark och VA har många års erfarenhet av samarbete med entreprenörer. Vi har märkt att mellan olika entreprenörer är erfarenheterna olika, vissa...

Kemfällning under diskbänken, är det ett alternativ till reningsverk?

Detta är ju en ganska återkommande fråga, ofta ser fastighetsägarna bara prisskillnaden och tycker att ett reningsverk är för dyrt. Dessutom kan fastighetsägaren vara lite...

En lokal vatten och avloppsmässa i Enköping 5-6 maj 2023

Vi på Mälardalens Mark och VA tyckte att vinterns lugn i våran bransch har hållit på tillräckligt länge och det var dags att någonting hände...

BDT avlopp för 90 kolonistugor

Vi på Mälardalens Mark och VA avslutar året med att lämna in ett avloppsansökan för 90 kolonistugor. Då det är ett kolonistugsområde och användningen är...

Most Popular