HomeAvloppsansökanUTSLÄPPSFÖRBUD, Vad gör vi nu?

UTSLÄPPSFÖRBUD, Vad gör vi nu?

-

Att få ett beslut om ett utloppsförbud på det enskilda avloppet är inte kul, många ser det som en stor summa pengar nedgrävt i marken (eller nedspolat i toaletten…)
Skämt åsido…

Vad skall man som fastighetsägare göra om man får ett avloppsförbud?

Kunde du som fastighetsägare förebygga detta?

Vi börjar att svara på den sista frågan. När jag prata med fastighetsägare brukar alltid rekommendera att kontakta oss på MMVA innan kommunen åker ut och inventerar avloppet. Då kan man uppskatta om avloppet kan bli godkänt eller ej. Bedömer man att avloppet inte kommer att bli godkänt så är det bättre att säga till kommunen att inte komma ut och att man kommer in med en ansökan för ett nytt enskilt avlopp, då slipper man betala arvodet till kommunen för att de kommit ut och dömt ut avloppet.
Jag har pratat med fastighetsägare som sagt att de väntar på att kommunen kommer ut så de får höra vad de har att säga om avloppet. Problemet här är att kommunen får inte ge råd om produkter, de kan bara avgöra om befintligt avlopp fyller de aktuella miljökraven.

Om man nu fått ett avloppsförbud rekommenderar vi på Mälardalens Mark och VA att man tar kontakt med en avloppskonsult eller entreprenör snarast och inte väntar till utsläppsförbutet nästan trätt i kraft. Ju mer tid man har för ett avloppsprojekt, desto större chans har man att få till det riktigt bra utan att stressa.
Hanteringstiden på miljöavdelningen brukar ta ett par månader beroende på hur komplett ansökan är och vilken belastning miljöinspektörerna har.
En bra entreprenör är uppbokad flera månader i förväg och har inte möjlighet att stoppa sin planering bara för att utlopp har fått utsläppsförbud.

En annan nackdel om man är sent ute som fastighetsägare, är att man kanske tar den första bästa entreprenör man hittar och accepterar hans förslag utan att ha möjlighet att se på andra alternativ till avloppslösning.
(Det finns tyvärr många lycksökare i avloppsbranschen)

Ska man kontakta en avloppskonsult eller en entreprenör?
Vad som är viktigt här är att man frågar vilka produkter som konsulten eller entreprenören jobbar med så att man inte låser in sig med en enda leverantör av produkter. Olika fastigheter, markförhållanden och belastning gör att det kan vara bra att titta på olika tekniska lösningar för att hitta den bästa lösningen.

Kan man som privatperson göra en avloppsansökan själv?
Givetvis kan man som fastighetsägare göra en ansökan för enskilt avlopp själv, men det kan bli en långkörare med kommunens miljöinspektörer om det saknas information i ansökan.
Vissa kommuner kan till och med fakturera extra om kompletteringsarbetet blir tidskrävande, andra kommuner fakturerar mindre för tillståndet om ansökan för det enskilda avloppet är komplett från början.

Vi på Mälardalens Mark och VA brukar säga att i till exempel Enköpings kommun. Om en fastighetsägare kontaktar oss innan dom får ett utsläppsförbud som faktureras och att vi gör en ansökan för det nya enskilda avloppet som är komplett från början har man nästan sparat in hela kostnaden för en avloppskonsult. Då skall man tillägga att en avloppskonsult har dessutom god kompetens om olika tekniklösningar.

Tvivlar Du på att ditt avlopp är godkänt för de krav som råder eller om du planerar att bygga nytt hus, tveka inte att kontakta oss på Mälardalens Mark och VA!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

Entreprenörsrapport

Miljökontoren brukar bifoga en entreprenörsrapport samtidigt som de skickar ut tillståndet att installera ett nytt avlopp, eller skickar det separat till entreprenören. Entreprenörsrapporten kan...

MMVA hjälper er hela vägen…

Vi på Mälardalens Mark och VA hjälper både entreprenörer och fastighetsägare att hitta en hållbar avloppslösning för respektive fastighet. Efter kontakt med fastighetsägaren kommer Mälardalens Mark...

Separerad avloppslösning

Vi på Mälardalens Mark och VA fick en förfrågan via en av våra entreprenörer om ett avlopp till en permanentbostad.Inledningsvis var det ett område där...

Minireningsverk med ojämn belastning.

Vi på Mälardalens Mark och VA hade möjligheten att delta i ett väldigt intressant projekt där det var en väldigt ojämn belastning. På Barvagården finns...

Most Popular