HomeAvloppsteknikEcoFlush en snålspolande toalett från Wostman

EcoFlush en snålspolande toalett från Wostman

-

EcoFlush är en snålspolande och urinseparerande porslinstoalett från Wostman.

Det svenska företaget Wostman tillverkar en unik porslinstoalett, EcoFlush som är snålspolande och urinseparerande. Detta är ett bra alternativ om man vill leda toalettvattnet till en sluten tank i fritidsfastigheten men inte vill investera i ett vakuumtoalett (den mest vattensnåla av de vattenspolande systemen) eller om man vill kunna ta tillvara på urinen för att återanvända den som gödning i trädgården.

Om man inte vill samla upp urinen för sig kan man leda tillbaka urindelen till avloppets huvudstam efter toaletten, men urinsepareringen är lite grunden för att man skall komma ner i extremt låga spolvolymer.

Principen för hur man skall tänka när det gäller spolningen på en vattentoalett är att man räknar att en person i snitt går på toaletten fem gånger per dag, men fyra av gångerna är bara för att kissa.

Wostman har tagit fram en snålspolande toalett där principen bygger på att man samlar upp urinen i den främre delen av toaletten och det krävs bara 0,3 liter vatten för att skölja ur den skålen (man spolar inte ner papper med denna spolning). I den bakre delen av toaletten (nummer 2) spolar man ner 2,5 liter vatten, vilket är tillräckligt i de flesta fall för både fekalier samt papper.
Om man nu vill räkna ut snittspolningen per dag och person enligt principen ovan.
(0,3+0,3+0,3+0,3+2,5/5=0,74 liter)
Avrundar men det lite uppåt så ligger man i snitt kring 1 liter per spolning med Wostmans EcoFlush.
Om man nu inte urinseparerar utan leder båda spolningarna till en sluten tank får man mycket längre perioder mellan tömningarna jämfört med en vanlig snålspolande toalett (3/6 liter) på sluten tank.

I de flesta kommuner är det till och med förbjudet att koppla en vanlig toalett till sluten tank då det blir så många tömningar per år och den större andelen i tanken kommer bara att vara spolvatten. Kommunerna brukar kräva att den toalett som kopplas till en sluten tank har en maximal snittspolning på 1 liter vilket Wostmans EcoFlush klarar.

Wostmans EcoFlush kan användas som urinseparerande i de fall man vill samla upp urin separat, för till exempel att återanvända som växtgödning (utspätt med vatten). EcoFlush har de senare åren varit med i flera större projekt i både Sverige och runt om i världen där de installerats i lägenheter och urinen har samlats upp kollektivt för att återanvändas som gödning på större odlingar.
Är man bara ute efter att komma ner i toalettens spolvolym kopplas urinen tillbaka till avloppsstammen efter toaletten.

EcoFlush till sluten tank.

När det gäller dimensioneringen av en urintank bör man ha minst 1000 liter till en fritidsfastighet och 3000 liter till ett helårsboende för att man skall kunna lagra urinen under den delen av året man inte kan använda det som gödning i trädgården. Urin spädes från 1/6 till 1/9 med vatten när det används till bevattning. En tumregel är att det skall inte lukta illa, blanda då i mera vatten.

Fakta om Wostmans EcoFlush

Om du har funderingar om separerade avloppssystem eller om urinseparerande toaletter, kontakta gärna oss på MMVA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

BACKSPOLNING TILL AVLOPPET

Backspolar du ditt vattenfilter eller poolfilter till ditt avlopp? Under åren som jag jobbat i avloppsbranschen har man ibland blivit inblandad i avlopp som inte fungerat...

MMVA börjar med molnbaserad support för entreprenörer

Vi på Mälardalens Mark och VA har många års erfarenhet av samarbete med entreprenörer. Vi har märkt att mellan olika entreprenörer är erfarenheterna olika, vissa...

Kemfällning under diskbänken, är det ett alternativ till reningsverk?

Detta är ju en ganska återkommande fråga, ofta ser fastighetsägarna bara prisskillnaden och tycker att ett reningsverk är för dyrt. Dessutom kan fastighetsägaren vara lite...

En lokal vatten och avloppsmässa i Enköping 5-6 maj 2023

Vi på Mälardalens Mark och VA tyckte att vinterns lugn i våran bransch har hållit på tillräckligt länge och det var dags att någonting hände...

Most Popular